Thursday 28 October 2010

Din istoria hipnozei

Hipnoza este un fenomen controversat de mai mult de doua secole. Este usor de inteles senzatia de retinere sau chiar respingere fata de fenomenele pe care nu le putem explica inca stiintific si care par sa fie in afara oricaror reguli sau matrici de intelegere. Faptul ca se contesta si se discuta, certifica de fapt ca efectele pe care le obtinem sub hipnoza sint reale, certe, palpabile.
               Vindecarile miraculoase, orbi care vad, paralitici care merg pina la acele mici schimbari care nu le putem realiza prin efort constient precum a te lasa de fumat sau a  vindeca frica de paianjeni sunt rezultate necontestate obtinute sub hipnoza.
Hipnoza a fost practicata sub diverse nume, din timpuri imemoriabile. Vracii triburilor, vrajitoarele, doctori, liderii diferitelor religii au vindecat miraculos in diverse forme bolnavii. Egiptenii, cu 3000 de ani in urma, conform papirusurilor lui Ebers, utilizau hipnoza foarte apropiat de cum o aplicam acum.. Cu secole in urma oracolele grecesti, magii Perisei, fakirii hindusi, yoghinii Indiei utilizau si utilizeaza hipnoza (fara sa o denumeasca asa). Cele mai timpurii recorduri medicale descriu miraculoase vindecari realizate de preoti sau semizei care in Templele lui Aesculap, induceau un fel de somn.
               Sint multe citate in Biblie si Talmud care se refera la vindecari prin atingeri cu mina, cu pase asupra corpului sau alte tehnici similare hipnozei.
               Timp de multe secole, regii si printii se spuneau ca aveau puterea de a vindeca prin ‘’atingerea regala’’. De la Regele Clovis (466-511) al Frantei se cunoastea ca monarhii ar detine aceste puteri miraculoase. In Anglia se spune ca Regele Eduard a vindecat bolnavii de scrofuloza prin atingerea regala, in anul 1066.
Pentru a invata pe gratis ce este hipnoza si cum sa hipnotizezi  mergeti la site-ul:
http://www.carte.prohypnosis.co.uk/cap1.html

 
              In secolul al 17 aproape fiecare tara europeana are vindecatorul ei. In Italia Francisco Bagnone atingea bolnavii cu mina sau cu o relicva, producind vindecari nesperate. Cel mai faimos dintre ei a fost Johann Gassner (1727-1779), un preot catolic care credea ca cele mai multe boli sint produse de spirite diavolesti care puteau sa fie exorcizate prin rugaciuni.
               Paracelsus (1493-1541) a fost printre primii care au punctat efectul de cura obtinut prin influentarea corpurilor astrale de catre magnet. Parerile sale despre ‘’magnetismul animal’’ au fost impartite de catre Glocenius, Burgrove, Helnotius, Kircher, van Helmont, Maxwell. Toti propagau aceiasi doctrina: magnetii pot sa vindece majoritatea bolilor.
                In anul 1679, William Maxwell, declara  existenta unui spirit universal si vital care influenteaza fiintele umane. El mai puncteaza de asemenea rolul imaginatiei si a sugestiei in obtinerea vindecarii.
                Cel care si-a pus o serioasa amprenta in hipnoza a fost Frantz Anton Mesmer (1734-1815). Mesmer, crescut intr-o regiune de munti, avea inclinatie catre viata preoteasca. Dupa ce a urmat Colegiul Iezuit din Dillingen, a realizat ca curiozitatea sa il indrepta catre o cariera in filozofie si stiinta. Astfel el a urmat filozofia, apoi dreptul si la finalul cursurilor, la 32 de ani avea si o diploma medicala de doctor.


               Mesmer isi ia doctoratul cu teza: ‘’ Influenta planetelor asupra corpului uman’’. El sustinea ca natura este patrunsa de energii invizibile - forta de gravitatie era un exemplu - si ca noi sintem racordati la aceste energii. O corecta transmitere a acestor energii realiza sanatatea organismului. Cind aceste energii sint blocate, apareau probleme atit fizice cit si psihice si se genera bola. Deblocarea acestor energii aducea insanatosirea.
            Casatoria lui Mesmer cu vaduva von Posch, o pacienta de-a lui, i-a adus o avere substantiala, o magnifica casa la Viena si multi prieteni, printre care si Mozart. Parea ca nimic nu-i statea in cale, fiind respectat si cu o avere mare.
           Dar cum ar putea sa fie deblocate energiile vitale? Pe vremea lui se utiliza luatul singelui, care dadea deseori rezultate. In anul 1773, prietenul lui, Maximilian Hell, profesor de astronomie la Universitatea de la Viena, a efectuat experiente cu magneti. El creda ca debloca energiile vitale si chiar a proiectat divese forme de magneti pentru diverse organe. In 1773 Mesmer le incearca prima data pe o pacienta Franziska Oesterlein, care zacea in pat. El a miscat puternicii magneti a lui Hell de la stomac catre picioare. Dupa o ora, Frau Osterlein incepe sa simta ‘’neobisnuiti curenti’’ in jurul corpului. In curind  este vindecata. Mesmer atribuie toate rezultatele lui Hell.
             In cursul unui tratament, in care lua singele bolnvului, a observat insa ceva neobisnuit. Debitul de singe crestea la apropierea lui de client si scadea cind el se indeparta de el. Parea ca propriul lui corp producea un fel de magnet. In loc sa utilizeze magneti Mesmer a inceput sa faca pase usoare deasupra corpului pacientului. Si minunea se produce, avind acelasi efect ca la utilizarea magnetului. Asa a aparut magnetismul dar nu cel ordinar ci magnetismul ‘’animal’’.
              In 1779 el publica descoperirea si spre surprinderea lui in loc sa fie aclamat de catre corpul medical, in fapt isi declanseaza ostilitatea acestuia. Corpul medical il acuza ca vindecarea se datoreste sugestiei si ca pasele facute de el deasupra corpului bolnavelor nu ar fi dintre cele mai inocente. Insa clientela bogata a Vienei este cucerita de metodele lui si in acelasi timp si proportie creste  invidia confratilor de breasla doctori.
               El petrece  o saptamina la curtea baronului Hasresky de Horka care suferea de spasme incontrolabile la picioare. Cind Mesmer tine in mina picioarele baronului acestea isi inceteaza miscarea necontrolata. Cind ii tine mina aceste spasme incep din nou, ca si cind Mesmer ar controla fluidele baronului. Intr-o saptamina  baronul este vindecat.
               Mesmer proiecteza si produce un prototip de aparat pentru vindecat in grup care are rezultate spectaculoase. Un tub mare este umplut cu pilitura de fier. Pacientii, in jur de 30, sunt asezati in tub, pentru a primi fluxul magnetic, conectati cu corzi unii de altii. Totul se petrecea in semiobscuritate iar Mesmer isi regiza cu atentie aparitia, fiind imbracat  cu o pelerina de culoare violeta. Mesmer atingea pe fiecare cu o bagheta de sticla. Multi dintre pacienti declansau crize, similare cu cele produse astazi de diverse secte religioase. Ideile proclamate de el nu erau total originale dar important este ca vindecau.
                Mesmer decide sa vindece o tinara pianista Maria Theresa Paradies, protejata de Imparateasa. Ea nu putea sa vada datorita retinei detasate. Dupa citeva saptamini patrecute in casa lui Mesmer fata este convinsa ca incepe sa vada. Profesorul Barth este trimis sa o consulte pe fata si admite in particular lui  Mesmer ca fata vede. In raportul oficial el afirma insa ca fata este tot oarba. Parintii fetei, care banuiesc posibilitatea unui declin al fetei din atentia publica daca isi va recapata vederea , isi scot fata cu forta din casa lui Mesmer.
               In 1778, satul de insulte el decide sa se mute la Paris. Aici,  sistemul de cura in grup continua sa atraga clientela bogata a Parisului, care se inghesuie sa stea cu picioarele in tubul de lemn si sa-si preseze corpurile impreuna pentru a se forma fluidul vital. Cazurile de vindecare atrag atentia regelui Frantei care ii ofera o pensie pe viata cu conditia sa ramina in Franta. Mesmer cere o jumatate de milion de franci ca sa efectueze cercetari. Cind regele il refuza el parasesete ofensat Franta. Pacientii lui insa fac o coleta si aduna suma de 350.000 ducati de aur, cu mult peste suma ceruta de el. Mesmer se reintoarce avind insa de data asta dusman pe insusi regele. Acesta decide formarea unei comisii de oameni de stiinta pentru a analiza rezultatele lui Mesmer. Din comisie fac parte inclusiv Lavoisier, Benjamin Franklin, Dr. Guillotin (inventatorul masinii de ghilotinat-taiat capete). Discreditarea a fost asa de intentionata, ca membrii comisiei nici macar nu au participat la sedintele lui de vindecare, dar au semnat un raport in care denunta magnetismul animal ca un produs al imaginatiei. Mesmer in acea perioada (1794) era absent din Franta si nici macar nu a fost consultat. Dupa revolutie, in care el pierde toti banii, cu politia austriaca care il impiedica sa vina la Viena, se retrage la tara unde traieste izolat urmatorii lui 25 de ani.
           Medicina de pe vremea lui Mesmer era complet materialista, in sensul ca se credea ca orice boala are o origine fizica si poate sa fie vindecata in special prin luarea singelui. Numai daca am lua in considerare faptul ca s-a discutat ca vindecarile lui Mesmer se datoreaza sugestiei, se face un enorm pas in medicina care astfel recunoaste ca mintea joaca si ea un rol in imbolnavirea organismului. Sa decidem ca magnetismul este o sarlatanie ar fi o erorare pentru ca s-a experimentat in acea perioada vindecarea cu ajutorul magnetilor de catre doctori care au produs o serie de rezultate uluitoare, ca de exemplu mutarea paraliziei dintr-o parte a corpului in alta. Trebuie sa lasam viitorul sa decida importanta descoperirilor lui Mesmer care va stabili daca el influenta aura umana, care acum este recunoscuta stiintific, cu ajutorul magnetilor.
           Mesmer moare in 1815, virtual uitat de toti, dar metodele lui se raspindesc rapid in toata lumea.
        

No comments:

Post a Comment